Ambassadeurs

Zien is doen. Voor iedere sporter, zo ook de golfer, is het belangrijk een referentiekader en voorbeelden te hebben, zo ook binnen het aangepast golf. Zeker als je net een beperking hebt, is het goed om te zien hoe iemand anders met dezelfde beperking het spel beoefent en zijn/haar aangepaste swing maakt. In onze clinics, vertellen de ambassadeurs hun persoonlijke verhaal en hoe golf hen geholpen heeft weer een positieve swing aan het dagelijks leven te geven. En laten zij uiteraard hun beste swing zien.

Monique Kalkman

Home course: Almeerderhout
Speelt sinds: 2009
Medische handicap: Dwarslaesie T5 (incompleet)
Golf handicap: 17.3

Lees alles over Monique op de pagina Monique Kalkman Founder

Website: www.moniquekalkman.nl

  

 
XanJurjen en zoon Xan Engelsman

Home course: Dutch Golf Putten en GC Zeewolde
Speelt sinds: Jurjen 2006 en Xan 2013 
Medische handicap: Beiden Rechteronderbeen amputatie. We golfen met een beenprothese.
Golf handicap: Jurjen 20.8 en Xan beginnend

Naast een actieve Paralympische zwemcarrière altijd getennist en via een clinic in aanraking gekomen met golf. Ik was meteen verkocht. De uitdaging die er in het golfspel zit heeft me tot nu toe niet meer losgelaten. Ik vind het leuk om mezelf in deze sport te blijven verbeteren. Daarnaast is golf leuk om samen te doen. Zo nam ik Xan een keer mee naar de drivingrange en sindsdien vraagt hij: "Pap, zullen we weer een balletje gaan slaan of doen we een putwedstrijdje?"

In het golfspel kan ik me afsluiten van de dagelijkse dingen even het hoofd leegmaken. Ik vind het heerlijk om te sporten en zo af en toe een kick te krijgen van een mooie put, een lange drive of een mooie approach. Xan vindt het leuk om de ballen ver te slaan en van mij te winnen met putten. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten en bewegen. Ieder naar zijn eigen wensen en mogelijkheden. Daar zetten we ons graag voor in! 

Foto: Mathilde Dusol

 

Marcella NeggersMarcella Neggers

Teaching Pro Marcella Neggers verbindt zich als ambassadeur
aan de Foundation.

Marcella Neggers wordt naast haar functie al vaste Teaching Pro, ook amabassadeur van de Foundation . We zijn dan ook ontzettend blij met haar! Hieronder stelt zij zich aan ons voor:

Ik ben Marcella Neggers, geboren op 24 januari 1975 in Eindhoven.
Vanaf mijn 11e jaar heb ik reumatoïde arthritis en op mijn 12e jaar werd mijn rechterpols volledig vast gezet. Desondanks ben ik gaan golfen. Ik heb 11 jaar in het Nederlands amateur team gezeten en met vele nationale en internationale amateur titels op zak, ben ik in 2000 pro geworden.

Na 1 jaar te hebben gespeeld op de Europese Tour bleek dit toch een te zware belasting te zijn voor mijn lichaam. Daarom ben ik in 2001 begonnen aan de PGA Teaching opleiding.
Na 4 jaar te hebben gestudeerd aan het van Swinderen college heb ik mijn B en A opleiding overtuigend afgesloten.

Sinds 2002 ben ik werkzaam op de Eindhovensche Golf, waar ik van mijn hobby, mijn beroep hebt kunnen maken. Mooier kan niet!

Momenteel maak ik deel uit van het Nederlands team minder valide golfers. Het was en is voor mij belangrijk om competatief te kunnen blijven golfen. Hoewel de topsport in combinatie met mijn reuma wel zijn tol begint te eisen krijgen ze mij niet zomaar klein!
Er is altijd een oplossing voor handen, zolang jezelf maar niet opgeeft!
Dat is ook mede de reden dat ik me graag inzet voor de Going4Golf Foundation, laten zien aan andere mensen met een handicap dat golf een hele goede en mooie manier is om zelfstandig dingen te kunnen doen en te kunnen bereiken!
Ik hoop vele van jullie te kunnen inspireren door middel van de golfsport!
 
Tot ziens op de golfbaan.
 
Marcella Neggers


Kwint KuipersKwint Kuipers

Kwint Kuipers als nieuwe ambassadeur stelt zich hieronder aan ons voor en vertelt over autisme en het belang van balans door sport.

Al sinds mijn 9e speel ik golf. Mijn oma nam mij op en dag mee naar de golfbaan. Ik
Mocht even mee doen met een les en vanaf het eerste moment wist ik dat dit mijn sport zou zijn. De rust de ruimte en de concentratie die je voor het spel nodig hebt zorgt er voor dat ik mij kan afsluiten van de wereld.

Omdat ik een goede speler ben ik me graag wil verbeteren (mijn handicap is nu 4,5) is het voor mij erg belangrijk gebalanceerd te leven. Dit betekent dat ik geen alcohol of frisdranken drink en zoveel mogelijk onbewerkt voeding eet.

Golf spelen vereist uiteraard een goede techniek maar nog meer is het een mentaal spel. Om meer grip op het mentale gedeelte te krijgen ben ik op yoga gegaan. Voor ik de wekelijkse wedstrijden in ga doe ik altijd meditatieoefeningen.

Stress en autisme gaan vaak samen. Toen ik eenmaal begreep wat stress met mijn hoofd en lichaam deed kon ik ook mijn hoofd en lichaam inzetten om mijn stress te reduceren. Niet alleen voor en tijdens de wedstrijden, ook tijdens de schooldagen, vakanties en het uitgaan. Bij stress/overprikkeld zijn wordt het lastig om goed na te denken en is het vaak te laat om zelf nog actie te ondernemen. Voor mij is het belangrijk voordat de stress piekt, mijn lijf in te zetten door middel van beweging. Dit kan zijn hardlopen, fietsen of even naar de sportschool en natuurlijk door het golfspel.

Als ik niet golf dan sport ik veel. Ik merk het gelijk als te weinig beweging heb. De sporten die ik beoefen zijn naast golf; yoga, freestyle running, kickboksen, wielrennen, mountainbiken, obstacle runs, spinning, grit en de wekelijkse meditatie bij de monniken. Deze zomer ben ik mij gaan verdiepen in de Wim Hof-methode.

Dit lijkt misschien veel maar alles bij elkaar maakt dat mijn leven in balans is. Ik kan het zelf managen. Het vergt van mij dat ik iedere dag, zelfs ieder moment van de dag, bewust leef. Voor mij als sporter is dit vanzelfsprekend. Het bijkomende effect dat het op mijn autisme heeft is misschien nog veel waardevoller. Het maakt mij, ondanks de kwetsbaarheid van autisme onafhankelijk en autonoom.

Stressvrij leven betekent voor mij grotendeels het leven op de golfbaan. Het is zo belangrijk voor mij dat ik er mijn beroep van wil maken. In de zomer van 2015 ben ik gestart met de opleiding tot Teaching Golf Professional Level III bij de World Golf Teachers Federation. Het eerste deel van mijn opleiding heb ik in Frankrijk gevolgd en het tweede deel in Spanje. Over ongeveer 1,5 jaar verwacht ik klaar te zijn met de volledige opleiding.

Tijdens de stages hoor ik vaak dat ik prettig en vooral rustig les geef. In de toekomst wil ik mij vestigen als golfleraar voor diverse doelgroepen en zeker ook voor mensen met autisme. Het lijkt me erg leuk om stage te lopen bij de stichting G4G. Ik weet heel goed dat het hard werken is om je grenzen te verleggen als je lichaam of geest niet mee werkt en nog beter wat het oplevert als het je toch lukt.

Kwint Kuipers


 

XanLevi VerwoertIk wil mij even voorstellen…

 

Ik ben Levi Verwoert en 18 jaar, woonachtig in Almere. Ik heb  mijn diploma VMBO TL (mavo)  gehaald op het Nautilus College in Almere.  Ik volg nu de opleiding sport en bewegen niveau 4  aan de ROC te Almere. Via school heb ik de Topsport status gekregen zodat ik vrij krijg voor golfwedstrijden en/of trainingen en kan hier door nog beter mijn doelen bereiken.

Mijn grootste wens is professionele golfer te worden en daarna golf pro, mijn handicap is 3.8 en mijn thuis basis is Golfvereniging Almeerderhout. Mijn golf professional is Tom Stam.

Ik ben ongeveer 15 uur per week op de golfbaan te vinden. Van de disabled (coach) golf professional Edward de Jong en fysieke trainster Debby van der Palm hebben wij 1x per maand de selectietraining van de NGF op  golfclub Amelisweerd.

Sinds mei 2016 zit ik in het Disabled Team. Het team bestaat uit 10 golfers en hebben allemaal een  andere fysieke beperking. Twee team leden hebben een dwarslaesie,  een ander heeft MS, of heeft een been amputatie ondergaan of  een auditieve beperking. Ik zelf heb Enchondrosis dat houdt in dat ik niet volgroeide rug wervels heb, hiervoor draag ik een brace.

Wij golfen toernooien met elkaar maar ook individuele wedstrijden,  zowel binnen als in het buitenland. We worden dan ook ondersteund door de NGF, met een klein budget.

Ik heb de eerste disabled  A wedstrijd op 23 April 2016 bij GC te Woold gewonnen, op 28 mei 2016 won ik ook de disabled A wedstrijd op GC Amsteldijk te Amstelveen.  Na deze wedstrijd werd ik uitgenodigd om mee te doen aan het EK in Tsjechië. Ik had totaal geen ervaring met een buitenlandse wedstrijd en was de eerste 12 holes dan toch wel erg zenuwachtig. De dagen daarna ging het veel beter en werd ik uiteindelijk nummer 28. Met de ervaring van deze wedstrijd steeg ook mijn zelfvertrouwen en vanaf dat moment gingen de individuele wedstrijden mij beter af. Ik merk dan ook dat ik in een stijgende lijn zit.  Na het Ek volgde in augustus het NK op golfbaan De Batouwe in Zoelen. Daar werd  ik Nederlands Kampioen.

Ook op de clubkampioenschappen en andere wedstrijden voor de club zoals super six, competitie en drieluik gaat het me goed af.

Op 2 september 2016. mocht ik mee doen met de Dirk Kuyt Foundation dat een golfwedstrijd organiseerde samen met de Edwin van de Sar Foundation.  Ik zat in het team van Dirk Kuyt en heb zelfs samen met hem de foursome wedstrijd gespeeld en gewonnen. De Dirk Kuyt Foundation organiseert wedstrijden en golfdagen voor mensen met een beperking en de Edwin van de Sar Foundation doet het zelfde voor mensen met een hersen letsel.

Op 8 september 2016. heb ik mee gedaan aan Beat The Pro op de KLM open 2016 en ik lag 2 meter achter de pin.
Donderdag 15 december 2016  werd ik, tijdens het NGF gala in Huis ter Duin, ik uitgeroepen tot award winnaar in de categorie golfers met een fysieke beperking.

Op 21 september 2017 ga ik voor de Johan Cruyff Foundation laten zien aan mensen met een beperking dat je ook met een fysieke beperking kunt golfen.

Door mijn lichamelijke handicap Enchondrosis, mentale beperking ADHD en MCDD en een mono nier (wat ik niet zie als beperking op dit moment) moet ik er voor zorgen dat ik optimaal fit ben en blijf. Ook wil ik graag aan mensen met een fysieke en mentale beperking laten zien dat je ook kunt sporten. En sporten houd je in conditie en houdt  je alert.

Deze presentie laat zien wie ik ben en waar ik naar toe wil. Mijn passie is golfen en ik wil daar mijn beroep van gaan maken. Ik sta op met golfen en ga naar bed met golfen ☺. Ik wil dan ook aan de doelgroep golfers met een beperking fysiek of mentaal laten zien dat dit mogelijk is.

U kunt mij bewonderen op twitter van Golf.nl #BeatThePropic.twitter.com/kiiuUbKtV5 


 


 

Terug_naar_boven