Monique Kalkman, Founder

Monique Kalkman-van den Bosch, geboren op 28 november 1964 te Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)

Monique Kalkman

"Als jong meisje droomde ik er al van om Olympisch kampioene te worden. Toen ik 14 was kreeg ik kanker (Ewing tumor) en daardoor een dwarslaesie en werd rolstoelgebonden. Een andere wending aan mijn leven, maar niet aan mijn droom. Dan maar een andere sport, een langere of zwaardere weg of wat dan ook, maar de beste van de wereld met die gouden medaille wilde ik persé worden, dat stond vast!"

Vijf jaar later werd ze voor het eerst Paralympisch en tweemaal wereldkampioene tafeltennis, daarna nog driemaal Paralympisch en viermaal wereldkampioene rolstoeltennis. "Het goud was voor mij. Het gevoel waar ik vroeger over droomde als klein meisje was er eindelijk! Heerlijk, alsof ik thuis kwam van een lange zware reis en die gouden plak was mijn thuis. Toen besefte ik dat het de reis er naar toe was, die de plak zo mooi maakte." Ze werd daarmee de eerste Paralympische atlete met goud in twee verschillende sporten. Vele titels en onderscheidingen volgden. 

In 1997 stopte ze met toptennis en heeft ze zich volledig op haar maatschappelijke carrière en gezin gestort. Ze bouwde een mooie internationale marketing carriere op, maar na tien jaar te weinig gesport te hebben realiseerde Monique zich, door nieuwe neurologische problemen, dat ze sinds ze gestopt was met sport roofbouw had gepleegd op haar lichaam. Tennissen mocht en kon niet meer en het werd golf omdat dat dit goed paste binnen haar revalidatie. Het staan, opstrekken van het lichaam en de swing was goed om nek, rugklachten en uitval in de armfunctie te bestrijden. Geef Monique een bal en de passie slaat weer toe. 

Monique maakt nu deel uit van de Nederlandse selectie van de NGF en gaat weer voor het maximaal haalbare in golf. "Het was wel een lange zoektocht voordat ik de eerste bal kon slaan. Golf was voor rolstoelgebruikers verre van toegankelijk om uit te proberen. Een zogenaamde Paragolfer was nergens in de regio te huur of te leen, geen teaching pro, geen club die kennis van zaken had, op het internet nauwelijks iets te vinden. Net voordat ze bijna de hoop had opgegeven, kwam ik via België bij de NGG terecht, waar ik startte met golf."

Maar een kennismaking met golf sport moet beter kunnen, dacht ze: "Ik wil dat andere mensen met een beperking makkelijker en laagdrempelig kennis kunnen maken en deze mooie sport kunnen ervaren, omdat golf een geweldig potentieel heeft om fysiek, mentaal en sociaal mensen te helpen weer in hun eigen kracht te staan. Kunnen zijn wie je bent dankzij golf. Dat wil ik als founder van Going4Golf samen met teaching pro’s en andere internationale ambassadeurs anderen meegeven, hen inspireren en activeren."

Lees meer over Monique op www.moniquekalkman.nl 

 

Terug_naar_boven